Cardiotocografia (CTG) sau Testul fetal non-stres (NST) este o procedura medicala utilizata in obstetrica pentru monitorizarea starii de sanatate a fatului in timpul sarcinii si a travaliului. Aceasta tehnica implica inregistrarea continua a frecventei cardiace fetale (FCF) si a activitatii uterine a mamei.

In timpul CTG/NST, doua senzori sunt plasati pe abdomenul mamei. Unul inregistreaza activitatea cardiaca a fatului, in timp ce celalalt masoara contractiile uterine ale mamei. Aceste informatii sunt apoi inregistrate pe un grafic, care poate fi interpretat de catre medici pentru a evalua starea de bine a fatului.

Scopul principal al CTG/NST este de a detecta orice semne de suferinta fetala, cum ar fi lipsa oxigenului, cunoscuta si sub numele de hipoxie fetala. Prin monitorizarea continua a FCF si a activitatii uterine, medicii pot identifica rapid si interveni in situatii in care fatul este expus la un risc crescut.

Aceasta procedura este adesea utilizata in special in ultimele saptamani ale sarcinii sau in timpul travaliului pentru a asigura ca fatul se dezvolta si se afla intr-o stare de sanatate optima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschideți chat
1
Contactaţi-ne pe WhatsApp
Buna,
Doriți să vă faceți o programare?