Screening cancer de col uterin este extrem de util in depistarea unui cancer cervical in stadii incipiente, cand e mai usor de tratat si sansele de supravietuire sunt mai mari – iata ce presupune si care sunt recomandarile de screening.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare in celulele de la nivelul colului uterin – partea inferioara a uterului care se conecteaza la vagin. Diferite tulpini ale virusului HPV joaca un rol in aparitia majoritatii cazurilor de cancer de col uterin.

Atunci cand este expus la HPV, sistemul imunitar al organismului impiedica de obicei virusul sa produca daune. Cu toate acestea, la un procent mic de oameni, virusul supravietuieste ani de zile, contribuind la procesul care face ca unele celule cervicale sa devina celule canceroase. Cancerul de col uterin se dezvolta adesea pe parcursul mai multor ani. Deoarece exista putine simptome, multe femei nu il depisteaza la timp.

Cancerul de col uterin incepe atunci cand celulele sanatoase din colul uterin dezvolta modificari (mutatii) in ADN-ul lor. ADN-ul unei celule contine „instructiunile” care ii spun unei celule ce trebuie sa faca. Celulele sanatoase cresc si se inmultesc la o rata stabilita, in cele din urma mor la un moment stabilit. Mutatiile le spun celulelor sa creasca si sa se divida necontrolat si acestea nu mor. Aceste celule anormale care se acumuleaza formeaza o masa (tumora). Celulele canceroase invadeaza tesuturile din apropiere si se pot desprinde de o tumora pentru a se raspandi (metastaza) in alta parte a corpului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschideți chat
1
Contactaţi-ne pe WhatsApp
Buna,
Doriți să vă faceți o programare?